Барабан

РИТМОЛОГИЯ 

Ритъмът е фактор,
който определя всеки удар на сърцето ни,
всяка следваща глътка въздух, всяка крачка,

която правим, всяка дума, която произнасяме.
Ритъмът е в основата на нашето сътворение и е
неделим спътник в съществуването ни.

Online rhythm therapy1.png слайдер-Drum-Cirle-Libera2.jpg слайдер-Drum-Cirle-Libera3.jpg Rhythmology (2).jpeg слайдер-Drum-Cirle-Libera1.jpg Corporate Symphony site-slider.jpg Проект 'Добри в ритъма -- добри в уроците' слайдер за сайта.jpg #2.jpg 17388899_1453034344728147_7335068225085304309_o (1).jpg DSC04122.jpg Усмихни се - зарадвай някой другУсмихни се - зарадвай някой друг TEDx.jpg banner-b.jpg слайдер-Drum-Cirle-Libera.jpg AAEAAQAAAAAAAAKpAAAAJGRiOWNmMWYzLTQ5YzAtNDk0OC1iYjBhLThmYWU2NTFiOTEyNw.jpg

Барабанна/Ритъм Терапия

Терапевтичният ефект от свиренето на барабани

Барабанната терапия е древен подход, който използва ритъма за лечение и себеизразяване. От монголските шамани до "минианка" – лечителите от Западна Африка - терапевтичните ритъм техники са използвани в продължение на хиляди години, за да укрепват и подържат физическото, умственото и душевното здраве.

Съвременните изследвания днес потвърждават терапевтичния ефект на древните ритъм техники. Последните изследователски наблюдения показват, че свиренето на барабани ускорява физическото лечение, засилва имунната система и създава усещане за добро физическо състояние, освобождаване от емоционална травма и  реинтеграция със себе си.

Терапевтичният ефект от свиренето на барабани

Други учени демонстрират успокояващия, концентриращ и лекуващ ефект от свиренето на барабани върху болните от Алцхаймер, аутистичните деца, емоционално неуравновесените тийнейджъри, възстановяващите се пристрастени (наркомани, алкохолици), пациенти с травма, затворници и бездомни.

Резултатите от изследванията показват, че свиренето на барабани е ценно спомагателно лечение против стрес, умора, тревога, високо кръвно налягане, астма, хронични болки, артрит, душевни заболявания, мигрени, рак, множествена склероза, болестта на Паркинсон, удар, парализа, емоционални разстройства и широк диапазон от физически неспособности.

Свиренето на барабани намалява напрежението, безпокойството и стреса.

Свиренето на барабани прeдизвиква дълбока релаксация, понижава кръвното налягане и намалява стреса. Според последни изследвания стресът е причина за почти всички заболявания и е основна причина за такива животозастрашаващи  болести като инфаркт, различни видове удари и разстройство на имунната система. Съвременните изследвания в тази област откриха, че груповото свирене на барабани помага за намаляването на стреса на служителите в здравната индустрия и е в помощ и на други високо стресови професии.

 Свиренето на барабани намалява напрежението, безпокойството и стреса.

Свиренето на барабани осигурява по-дълбоко самопознаване чрез предизвикване на синхронизирана мозъчна активност.

Изследването демонстрира, че физическото пренасяне на ритмическа енергия към мозъка синхронизира двете мозъчни полукълба. Когато логичното ляво полукълбо и интуитивното дясно полукълбо започнат да пулсират в хармония, вътрешното насочване на интуитивното познание безпрепятствено прелива в съзнателна убеденост. Способността да достигнеш до подсъзнателната информация чрез символи и образи спомагат за физиологичната интеграция и реинтеграция със себе си.

Свиренето на барабани също така синхронизира фронталната и по-долната част на мозъка, интегрирайки невербалната информация от по-долните структури на мозъка към фронталния кортекс, създавайки „усещания за самопознание, разбиране, интеграция, сигурност, убеденост и истина. Това състояние има качеството да продължава дълго след преживяното и често е подготовка за по-детайлна проникновеност в религиозните и културни традиции”.

 Свиренето на барабани достига до целия мозък. 

Свиренето на барабани достига до целия мозък. 

Причината ритъмът да бъде толкова мощен инструмент е, че той прониква в целия мозък. Зрението например е свързано с една част на мозъка, говорът с друг, докато свиренето на барабани обхваща целия мозък. Звукът на барабаните генерира динамични нервни връзки във всички части на мозъка, дори когато съществуват значителни увреждания или заболявания, като Attention Deficit Disorder (Синдром на дефицит на вниманието). Според Michael Thaut, директор на Центъра за биомедицински изследвания в музиката към Colorado State University – „Ритмическите лечения могат да помогнат на мозъка да се възстанови след удар или други нервни заболявания като Паркинсон. Колкото повече връзки могат да се осъществят в мозъка, толкова по-пълноценни ще станат нашите преживявания”.

 Свиренето на барабани предизвиква натурално повишени състояния на съзнание.

Свиренето на барабани предизвиква натурално повишени състояния на съзнание.

Ритмичното свирене на барабани предизвиква повишени състояния, които притежават широк спектър от терапевтични приложения. Неотдавнашните изследвания на Barry Quinn, Ph.D. показват, че дори и кратките сесии свирене на барабани могат да удвоят дейността на мозъчните АЛФА вълни, които значително намаляват стреса. Мозъкът преминава от БЕТА вълни (свързани с  концентрацията и дейността) към АЛФА вълни (спокойствие и релаксация), създавайки усещания за еуфория и добро физическо състояние.

АЛФА активността е асоциирана с медитацията и транса, в който изпадат шаманите. Навлизането в такъв покой значително контрастира с дългите периоди на изолация и практикуване, изисквани от мнозинството медитативни дисциплини преди да се постигне някакъв значителен резултат. Ритмическата стимулация е проста и ефективна техника за влияние върху състоянията на мозъка.

Свиренето на барабани създава усещане за близост със себе си и другите.

В общество, в което традиционните семейни и общностно базирани системи за подкрепа се превръщат все повече в рядкост, барабанните кръгове осигуряват усещане за близост с другите, а също така и междуличностна подкрепа. Барабанните кръгове осигуряват възможност да се свържете със себе си на по-дълбоко ниво и да осъществите контакт с група от хора, които имат сходно мислене.

Груповото свирене на барабани облекчава изолацията, егоцентричността, отчуждението. 

Музикалният педагог Ed Mikenas смята, че свиренето на барабани създава автентично преживяване за единство и физиологическа синхронност.

 Свиренето на барабани ни помага да усетим съществуването ни в резонанс с природните ритми на живота.

 

 

 

Свиренето на барабани ни помага да усетим съществуването ни в резонанс с природните ритми на живота.

Ритъмът и резонансът поставят в ред природния свят. Дисонансът и дисхармонията се появяват само когато ограничаваме способността си напълно и съвършено да резонираме с ритмите на живота. Произходът на думата ритъм е гръцки и означава "отмерено плавно движение", а глаголът, от който произлиза означава “лея се”. Много лесно можем да се научим как да се “леем” с ритмите на живота, посредством усещането на бийта, пулса и радостта, докато свирим на барабани. Това е начин, по който поставяме собствената си личност в хармония с ритъма на динамичната, взаимосвързана вселена – започваме да се чувстваме по-скоро свързани, отколкото изолирани и отчуждени.

Свиренето на барабани ни въвежда в един многовековен подход за достигане на по-висша сила.

Шаманското свирене на барабани директно подкрепя въвеждането на спиритуални фактори, които имат изключително важно значение в процеса на лечение. Свиренето на барабани и различните дейности на шаманите създават усещане за свързаност и общност, обединени тяло, ум и дух. Според съвременните изследвания  “Шаманските дейности насочват хората ефикасно и директно към незабавни срещи с духовните сили, фокусирайки клиента върху цялото тяло и интегрираното лечение на физическо и духовно ниво. Този процес им позволява да се свържат с енергията на Вселената, да изкарат на повърхността тяхното собствено знание и да приемат техните отговори. Повишава се също усещането им за сила и отговорност. Тези преживявания са лечителни, защото пренасят тонизиращите енергии на природата в клинични условия”.

 Свиренето на барабани ни освобождава от негативните емоции, кризи и емоционални травми.

Свиренето на барабани ни освобождава от негативните емоции, кризи и емоционални травми.

Свиренето на барабани може да помaга на хората да изразяват и адресират емоционални проблеми. Несподелените чувства и емоции могат да образуват енергийни задръствания. Физическата стимулация на свиренето на барабани премахва енергийните блокади и създава емоционално освобождаване. Звуковите вибрации резонират във всяка клетка на тялото, стимулирайки освобождаването на негативните клетъчни спомени. ”Свиренето на барабани набляга на себеизразяването, учи как да възстановим емоционалното здраве и се бори с проблемите на насилието и конфликтите – посредством израз и интеграция на емоциите”, казва музикалния педагог Ed Mikenas. Свиренето на барабани също така помага на наркотично и алкохолно зависимите да научат как да третират емоциите си по терапевтичен път, а не чрез употребата на наркотици и алкохол.

Свиренето на барабани ни кара да почувстваме и усетим момента.

Свиренето на барабани спомага за облекчаването на стреса, създаден от прекомерната носталгия по миналото и притесненията, свързани с бъдещето. Когато някой свири на барабани, той е категорично поставен точно в сегашния момент. Един от парадоксите на ритъма e, че притежава способността, както да премества вашето съзнание извън тялото ви в царството отвъд времето и пространството, така и да ви постави здраво в сегашния момент.

 Свиренето на барабани осигурява среда за индивидуално развитие на собствените заложби.

Свиренето на барабани осигурява среда за индивидуално развитие на собствените заложби.

Свиренето на барабани ни помага да се присъединим към нашата същност, повишавайки усещането ни за сила и стимулирайки креативния ни израз. “Предимството от участието в барабанни групи е, че развивате слухова верига за проверка на резултатите вътре в себе си и между другите членове на групата - канал за себеизразяване и позитивни резултати – всичко това е pre-verbal, емоционално базирано и звуковомедитативно ориентирано”.

Всеки един човек от барабанния кръг изразява себе си чрез неговия или нейния ритъм и слушането на другите барабани в същото време. Всеки говори, всеки е чут и звукът на всеки един човек е важна част от цялостта.

Всеки индивид може да изсвири на барабани чувствата си без изричането на една  дума, без да трябва да разкрива неговите проблеми. Груповото свирене на барабани допълва традиционните терапевтични методи на говорене в група. То осигурява средства за изследване и развитие на душевния ни живот, служи като проводник на персонална трансформация, разширяване на съзнанието и създаването на общност със сходни интереси.

Примитивният барабанен кръг навлиза като изключително важно терапевтично средство в епохата на модерните технологии.

 - Майкъл Дрейк

Регистрация

Регистрирай се за предстоящи събития и новини, свързани с дейността на Либера Институт!